Halvförsäkring

Halvförsäkring

Att ha en bilförsäkring i Sverige idag är en självklarhet. Och då åsyftas en försäkring utöver trafikförsäkringen – som är lagstadgad. Men ytterst få nöjer sig med bara trafikförsäkringen, då den inte täcker skador på den egna bilen i samband med olycka som man själv orsakat. Trafikförsäkringen täcker personskador samt skador på andra fordon och egendom.

Jämför bilförsäkring här, hitta bästa priset, klart på 30 sek !

Allt som rör din egen bil står utan skydd med en sådan försäkring. Därför väljer nästan alla bilägare att teckna en halvförsäkring för att få mer skydd som känns tryggare. I en halvförsäkring ingår ofta momenten brandskada, glasskada, stöldskada, räddning, rättsskydd och maskin – men detta kan variera hos olika försäkringsbolag, så se till att kolla upp det ordentligt i förväg så att du vet vilket skydd du egentligen får.

En del väljer att teckna en helförsäkring i stället för halvförsäkring och får då även plåtskada med i paketet. Detta kan vara vettigt så länge du inte har en mycket ny bil eller mycket gammal bil. Nya bilar har vanligen en plåtskadegaranti de första tre åren. Därför är helförsäkringen onödig och du klarar dig bra med halvförsäkring. Med mycket gamla bilar ska man fundera på hur mycket det är lönt att göra med dem om de råkar ut för en krockskada. Att ha helförsäkring och betala självrisk för att fixa plåten på en mycket gammal bil kan kännas lite onödigt. Därför brukar halvförsäkring vara vanligt även på dessa bilar. Skulle något hända kan man i stället åka till skroten och hitta en reservdel och betala lokala verkstaden att sätta på den. Det brukar bli det billigaste.

En tredje grupp som väljer halvförsäkring är de som tror så mycket på sin egen förmåga som bilförare att de inte tror sig behöva plåtskadeförsäkring. Dessa bilägare känns igen på de bucklor de har i sina bildörrar. Det är från när andra kört på deras bilar när de stått parkerade och sedan smitit. Även om det inte är den halvförsäkrade bilägarens fel, så får han ändå stå för kostnaden då den skyldiga smitit. Är du dock okej med en bucklig dörr, så är halvförsäkring det enda du behöver.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 6.0/10 (1 vote cast)
Halvförsäkring, 6.0 out of 10 based on 1 rating