Bilförsäkring

Bilförsäkring

Sverige har lag om att alla som äger en bil måste försäkra den. Åtminstone om man har för avsikt att köra den på vägarna. En avställd bil som bara står i ett garage behöver därför inte försäkras. Orsaken till lagen är att alla i trafiken ska ha rätt till ett grundskydd oavsett vems felet är.

Jämför bilförsäkring här, hitta bästa priset, klart på 30 sek !

Den lagstadgade försäkringen kallas för trafikförsäkring och täcker personskador på samtliga inblandade, samt skador på andras fordon och egendom. För att få en försäkring som täcker skador även på din egen bil kan du skaffa dig större försäkringar.

Försäkringsbolagen erbjuder en låg rad olika försäkringar som du kan köpa till din bil, vilket ger dig olika stort skydd när olyckan är framme.
De vanligaste försäkringarna du kan skaffa utöver trafikförsäkringen är halv och helförsäkring. Halvförsäkringen täcker vanligen stöld, brand, glasskada, maskinskada samt behov av räddning och rättskydd. Mindre variationer kan förekomma här. Ofta handlar det om förutsättningar samt omfattning. Se noga till att du vet exakt vad din försäkring täcker så du inte får en obehaglig överraskning när du väl står där. Kanske borde du då ha satsat på en mer omfattande försäkring tidigare.

Helförsäkringen brukar också erbjudas och då får du – utöver det trafikförsäkring och halvförsäkring ger – även en vagnskadeförsäkring. Nya bilar har oftast ett sådant skydd inbyggt de första tre åren, men därefter behövs det en helförsäkring om man vill vara skyddad mot plåtskador i händelse av olycka.

Det finns ännu fler tilläggsförsäkringar om man känner behov av det. Du kan tillexempel teckna en försäkring som ger dig rätt till en hyrbil i ett visst antal dagar om din försäkrade bil blir tvungen att hamna på verkstad en tid. Om du ofta kör på vägar med vilt som springer över vägen, finns det särskild försäkring som ger extra skydd vid sådana olyckor.

Vid tecknande av bilförsäkring är det viktigt att du sätter dig in i vad det är för skydd du egentligen får och vad du verkligen behöver. Kanske behöver du mer, kanske behöver du mindre. Det är ju onödigt att betala för något man inte behöver. Men snålhet är heller inte bra.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)